Aplikace Balanced Scorecard - Makarevich, Alesia (2019)
Diplomová práce se zabývá aplikací Balanced Scorecard ve společnosti Nestlé Česko s.r.o., která je zaměřena na výrobu čokoládových a nečokoládových cukrovinek. Cílem diplomové práce je zanalyzovat současnou situaci společnosti a zformulovat její budoucí strategické směřování s následným převedením do měřitelné podoby. Tato práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V teoretické části jsou popsány základní pojmy, metody a nástroje strategické analýzy podniku a metoda Balanced Scorecard. V praktické části je představena analyzovaná společnost a zhotovená strategická analýza, která se skládá z PEST analýzy, charakteristik odvětví a trhu cukrovinek, Porterova modelu pěti konkurenčních sil, analýzy hodnotového řetězce a analýzy finanční výkonnosti s použitím Benchmarkingového diagnostického systému INFA a analýzy podnikatelského modelu s využitím plátna Canvas. Následně je provedena SWOT analýza a po vyhodnocení celé strategické analýzy je zformulována strategie a strategické cíle. Ke strategickým cílům jsou určeny měřítka, cílové hodnoty a iniciativy v rámci čtyř perspektiv metody Balanced Scorecard. Vytvořená strategická mapa zobrazuje příčinné vazby mezi stanovenými cíli. V závěru diplomové práce jsou shrnuty zjištěné výsledky a formulovány doporučení ohledně zavedení systému Balanced Scorecard pro společnost.