Analýza výdajů na zdravotnictví z hlediska nemocnosti obyvatel v České republice v letech 2000 – 2017 - Veselá, Kristýna (2019)
Tato diplomová práce analyzuje zdravotnický systém České republiky mezi lety 2000 a 2017 a vybrané ukazatele nemocnosti srovnává se zdravotnickými systémy Německa, Švýcarska, Řecká a Velká Británie. Cílem práce je zjistit, zda výdaje na zdravotnictví mají vliv na nemocnost obyvatelstva. V teoretické části práce je popis základních pojmů z oblasti zdravotnictví, jsou představeny ekonomické teorie zdravotnictví a je zde popis zdravotnických systémů z hlediska financování. V první část praktické části je analýza zdravotnického systému České republiky a základní popis zdravotnických systémů porovnávaných zemí. Ve druhé části je komparace a korelační analýza výdajů na zdravotnictví a vybraných ukazatelů nemocnosti. Na základě ukazatelů bylo zjištěno, že v České republice s rostoucími výdaji na zdravotnictví klesá nemocnost obyvatelstva.