Ověření účinnosti vzdělávacího programu zaměřeného na management osobního rozvoje v oblasti financí - Bartáková, Vendula; Pauknerová, Daniela, 1970-; Kubišta, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá účinností vzdělávací hry Finanční svoboda na management osobního rozvoje v oblasti financí (dále jen „management osobních financí“) vybrané skupiny lidí ve věku 18-35 let. Hlavním cílem bylo zjistit, zda hra pomáhá zlepšit orientaci v osobních financí zkoumané skupiny a díky tomu i pomáhá obecně zlepšovat finanční gramotnost.Teoretická část je věnována definováním základních pojmů, jako jsou management osobního rozvoje, management osobních financí, finanční gramotnost, finanční vzdělávání a tvorba osobních a rodinných rozpočtů. Výzkumu, který obsahoval jak kvantitativní, tak kvalitativní části, se zúčastnilo 75 osob. V praktické části byly testovány hypotézy. Lidé s ekonomickým vzděláním a lidé s vyšším příjmem měli vyšší míru finanční gramotnosti (před intervencí), než lidé s jiným vzděláním a nižším příjmem. Ekonomicky vzdělaní navíc byli úspěšnější v plněnícílů hry. Muži se lépe hodnotili v subjektivně vnímané finanční gramotnosti než ženy. Hra Finanční svoboda skutečně zlepšila testem měřenou úroveň finanční gramotnosti téměř u všech účastníků z původních 14 bodů (medián před) na 17 bodů (medián po). Kromě samotné finanční gramotnosti měřené před intervencí (B = 0,74, p < 0,001) na míru finanční gramotnosti po intervenci má vliv také vnímaný management osobních financí (B = 0,15, p < 0,05). Celkově lze hru Finanční svoboda, pokud dodržíme standardizovaný postup zadání, považovat zaefektivní vzdělávací nástroj k rozvoji nejen finanční gramotnosti, ale také managementu osobních financí.
Vedoucí práce: Daniela Pauknerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses