Transferové ceny nehmotných statkov - Váleková, Michaela (2019)
Diplomová práca sa zameriava na popis a analýzu transferových cien v špecifických transakciách s nehmotným majetkom. Cieľom práce je, vytvoriť ucelenú odbornú publikáciu na tému, ktorá aj napriek vzrastajúcemu záujmu daňových orgánov nemá dostatočné množstvo informačných zdrojov, ktoré by poskytli návod na to ako pri ocenení nehmotného majetku v riadených transakciách postupovať. Zámerom tejto práce je rozanalyzovať značne problémové a unikátne špecifiká transakcií s nehmotným majetkom a identifikovať a preskúmať s tým súvisiace zmluvy o podieľaní sa na nákladoch, s ktorými sa v praxi nadnárodné spoločnosti bežne stretávajú. Práca je rozdelená do šiestich kapitol, kde snahou bolo v celom rozsahu konštantne prepojiť základné aspekty transferových cien s transakciami obsahujúcimi s nehmotný majetok na pozadí všetkých špecifických situácií a ich úprav, ktoré OECD k nehmotným aktívam vydala v posledných rokoch. Posledná kapitola obsahuje prípadovú štúdiu, ktorej obsahom je funkčná analýza konkrétneho podniku.