Hospodářská spolupráce mezi zeměmi RVHP a EHS na příkladu ČSSR a Velké Británie v letech 1973-1989 - Votavová, Michaela; Fabianková, Klára, 1979-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce analyzuje hospodářské vztahy mezi RVHP a EHS v letech 1973-1989 na příkladu Československa a Velké Británie. Vztahy mezi oběma zeměmi byly v tomto období determinovány členstvím ve zmíněných organizacích. Jejich fungováním se zabývá teoretická část, stejně jako vývojem vzájemných vztahů mezi těmito organizacemi. Na formy a vývoj spolupráce mezi RVHP a EHS navazuje obchodní spolupráce mezi Československem a Velkou Británií. Záměrem práce je zhodnotit z československého pohledu spolupráci těchto zemí z hlediska kvalitativního a kvantitativního. Součástí kvalitativního výzkumu byla analýza primárních dokumentů z Archivu Ministerstva zahraničních věcí České republiky a bilaterálních smluv mezi Velkou Británií a Československem. Pro Československo byla Velká Británie zdrojem technologií a inovací, přestože ze zpráv ministerstva vyplývá, že zejména v oblasti technické spolupráce byl prostor pro zlepšení vztahů. Součástí výzkumu je analýza primárních statistických dat zahraničního obchodu z hlediska teritoriální a komoditní struktury, která je předmětem analytické části. Vzájemný obchod mezi Velkou Británií a Československem byl z hlediska objemu ovlivněn zejména politickou situací v obou zemích, respektive mírou tolerance socialistického režimu ze strany Velké Británie. Dalším významným determinantem byla společná obchodní politika EHS, která ovlivňovala vztahy Velké Británie a Československa. Na základě těchto determinantů byl celkový obrat mezi Velkou Británií a Československem nejvýznamnější v polovině 70. let. Zároveň od poloviny 70. let obě země navázaly spolupráci v oblasti technologií a inovací. Ze statistických dat vyplývá, že komoditní struktura dovozu z Velké Británie zahrnovala převážně stroje pro výrobu finálních produktů. Kooperace byla přínosná zejména pro ČSSR, která zaostávala
Vedoucí práce: Klára Fabianková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses