Likvidace pojistných událostí v rámci povinného ručení - Černá, Andrea (2019)
Tato diplomová práce analyzuje proces likvidace pojistných událostí z povinného ručení. V první části je krátce představeno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, díky jehož sjednání pojišťovna v případě nastání pojistné události přebírá povinnost hradit vzniklou škodu. Druhá prezentuje významné účastníky procesu likvidace, zejména samostatné likvidátory škod a Českou kancelář pojistitelů. Dále následuje pasáž, která je věnována samotnému průběhu likvidace s důrazem především na jednotlivé nároky poškozených, které jsou ilustrovány příklady z praxe. Závěr práce obsahuje statistiky týkající se počtu škod a vybrané problémy spojené s likvidací, konkrétně pojistné podvody.