Analýza rychle rostoucích firem napříč zeměmi střední a východní Evropy - Mrázek, Daniel; Dvouletý, Ondřej; Mareš, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rychle rostoucích firem (gazel) v zemích střední a východní Evropy. Cílem práce je nalezení charakteristik gazel vedoucích k lepší finanční výkonnosti a porovnání rychle rostoucích firem mezi jednotlivými státy. Pro vymezení gazel je použita definice Davida Birche. Explorační analýza dat a testování hypotéz jsou provedeny pomocí nástroje LISP-Miner vyvíjeného na Vysoké škole ekonomické. V práci jsou analyzována data 9 735 firem, které dosahovaly rychlého růstu v letech 2014-2017. Firemní data pocházejí z databáze Amadeus. Je provedena analýza distribuce gazel v daných státech podle velikosti, právní formy, odvětví a regionu. Gazely v analyzovaných zemích mají nejčastěji velikost malých podniků a mikropodniků, podnikají pod právní formou společnosti s ručením omezeným a mají sídlo v urbanizovaných regionech, zejména v regionech, kde se nacházejí hlavní města států. Gazely ve urbanizovaných regionech dosahují častěji nadprůměrného růstu tržeb v 8 z 10 analyzovaných zemích, zatímco gazely podnikající ve znalostně náročných odvětvích dosahují nadprůměrného růstu tržeb ve větší míře pouze ve 4 státech. Hlavním přínosem této práce je zmapování gazel podnikajících v regionu střední a východní Evropy a jejich charakteristik.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses