Zdanění digitální ekonomiky - Šedivá, Veronika (2019)
Diplomová práce popisuje specifika digitální ekonomiky, důvody zavedení nových daňových pravidel a navrhované řešení zdanění digitální ekonomiky na úrovni Evropské Unie. Zhodnocuje navrhované možnosti zdanění a analyzuje jejich dopady. Hlavním cílem je zjistit, zda digitální podniky podléhají nízkému daňovému zatížení a zda se liší daňové zatížení domácího a zahraničního digitálního podniku. Z provedené analýzy dat získaných z databáze Amadeus, Orbis a výročních zpráv tradičních společností, velkých digitálních podniků a ostatních digitálních korporací vyplynulo, že daňové zatížení digitálních podniků není tak nízké, jak uvádí Evropská komise.