Daňové aspekty kryptoměn - Novák, Ondřej; Tepperová, Jana; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tématem diplomové práce je regulace a zdanění kryptoměn, především pak souvislost kryptoměn s uskutečňováním daňových úniků. Primárním cílem diplomové práce je zhodnocení, zda užívání kryptoměn poskytuje prostor pro uskutečňování daňových úniků. Náplň diplomové práce je rozdělena do čtyř částí. První část práce je věnována popisu základních parametrů kryptoměnových sítí a představení základních i pokročilých kryptoměn. Důraz je zde kladen zejména na anonymní kryptoměnové sítě. Posléze dochází k představení regulatorních opatření v souvislosti s kryptoměnami. Hlavní zájem je především o opatření v souvislosti s daňovými úniky spojené s kryptoměnami. Následující část pojednává již přímo o daňových únicích v souvislosti s kryptoměnami, zaměřena je předně na regulatorní opatření vydané k této oblasti. Hlavní zájem je v této části směřován k technickým aspektům kryptoměnových sítí, které anonymní užívaní kryptoměn umožňují. Zkoumán je v práci vztah mezi anonymitou některých kryptoměn a uskutečňování daňových úniků spojených s užíváním těchto kryptoměn. Na závěr práce je posouzeno, zda kryptoměny představují problém z hlediska daňových úniků a jaké technické parametry a vlastnosti kryptoměnových sítí daňové úniky umožňují. Naznačeny jsou současné i do budoucna možné přístupy k omezení tohoto problému.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses