Vliv a dopady procesu gentrifikace při transformaci městské části Praha 8 – Karlín - Vacková, Karolína (2019)
Diplomová práce rozebírá teoretický rámec procesu gentrifikace s praktickou aplikací na městskou část Praha 8 – Karlín. Pomocí rešerše odborné literatury definuje procesu gentrifikace, jeho příčiny a podmínky vzniku, vývoj, aktéry a jeho pozitivní i negativní dopady. V části praktické se práce podrobněji věnuje postupné transformaci čtvrti Karlín, která vedla ke vzniku gentrifikace. Následně komplexní analýzou sekundárních dat poukazuje na sociální, ekonomické a kulturní změny oblasti. Následující kapitola definuje aktéry gentrifikace a přibližuje jejich činnost a aktuální postoje. Závěrečným přínosem práce je nastínění kroků další revitalizace, a především vlastní model udržitelného rozvoje gentrifikovaných oblastí.