Komparativní analýza finančních nástrojů rodinné politiky ČR a vybraných zemí EU v roce 2017 - Zikmundová, Ivana (2019)
Téma rodinné politiky je velmi aktuální. Rodina je základním pilířem státu a svou podobou, zázemím a vztahy mezi jednotlivými členy může ovlivňovat strukturu a vývoj společnosti. Je tedy důležité rodiny podporovat v rámci rodinné politiky státu. Hlavním cílem této diplomové práce je na základě analýzy finančních nástrojů rodinných politik ve vybraných zemích EU v roce 2017 porovnat, která země poskytuje rodinám s dětmi nejvyšší finanční podporu. Hypotéza, kterou jsem si stanovila zní, že nejvyšší finanční podporu poskytuje rodinám s dětmi Švédsko. Tato hypotéza se ale nepotvrdila, jelikož Německo poskytuje vyšší finanční podporu rodinám s dětmi než Švédsko. Nicméně i tak je ve Švédsku tato podpora velmi silná a dávky zde velmi štědré. Dále se tato práce zabývá tím, jak si v porovnání s ostatními státy stojí Česká republika, a v čem bychom se v oblasti rodinné politiky mohli od ostatních zemí inspirovat. Česká republika nabízela ze všech sledovaných zemí v paritě kupní síly nejnižší finanční podporu rodinám s dětmi v roce 2017. Dle relativního ukazatele v poměru k průměrné mzdě v zemi však ČR poskytuje třetí nejvyšší finanční podporu rodinám s dětmi. Dle mého názoru bychom se od ostatních mohli inspirovat převážně v charakteristice rodičovských dávek, jejichž výše by mohla být založena na předchozí mzdě, aby motivovala k aktivní participaci na trhu práce. Rodinná politika by také mohla být více zaměřena na podporu pracujících rodičů s malými dětmi, jelikož současný systém sociálního zabezpečení je přívětivý spíše k nízkopříjmovým rodinám a může některé matky demotivovat od vstupu nebo návratu na pracovní trh.