Srovnání vlivu rodinné politiky na natalitu v ČR a ve Švédsku v letech 1993 - 2018 - Dvořák, Josef (2019)
Tato diplomová práce analyzuje vztah mezi natalitou a nastavením rodinné politiky. V práci jsou komparovány český a švédský systém rodinné politiky. Hlavním cílem bylo prokázat použitím regresního modelu pozitivní korelaci mezi finančními i nefinančními nástroji rodinné politiky (rodičovský příspěvek, přídavky na děti, porodné, počet předškolních zařízení apod.) a natalitou v ČR a ve Švédsku. Dále pomocí dotazníkového šetření identifikovat ty nástroje, které jsou důležité pro lidi při rozhodování o pořízení dítěte. Zkoumané období bylo v rozmezí let 1993 a 2018. Při výzkumu této problematiky bylo použito několik výzkumných metod jako jsou komparace na základě reprezentativních ukazatelů, regresní analýza a dotazníkové šetření. Regresní model byl sestaven a odhadnu pomocí metody nejmenších čtverců pro oba státy odděleně. Na základě výsledků této práce je možné lépe odhadnout, kam efektivně alokovat prostředky v rámci rodinné politiky. Jako klíčové pro míru plodnosti vycházejí v této práci rodičovský příspěvek, peněžitá pomoc v mateřství a opatření umožňující sladění rodinného a pracovního života.