Nekrytá úroková parita a její využití v režimu cílování inflace na příkladu České republiky a Maďarska - Jurgovski, Jiří; Brůna, Karel, 1973-; Dědeček, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem této práce je vysvětlit koncept nekryté úrokové parity. Podrobně rozebrat a pomocí dynamického modelu nekryté úrokové parity propojit hypotézy o apreciaci měnového kurzu a očekávané depreciaci měnového kurzu země s vyšší úrokovou mírou. Nekrytá úroková parita hraje významnou roli v měnové politice centrálních bank a její využití v režimu cílování inflace je interpretováno v druhé polovině teoretické časti této bakalářské práce. V praktické části pak za pomocí ekonometrického modelu a grafického zobrazení je ověřována hypotéza, na základě které se předpokládá, že očekávaná změna spotového kurzu vypočtená podle nekryté úrokové parity je nevychýleným odhadem skutečné změny spotového kurzu. Tato hypotéza je analyzovaná na příkladu České republiky a Maďarska v letech 2008 až 2018, tedy dvou zemí cílujících inflaci. Ze zjištěných výsledků je zřejmé, že v obou případech se ve sledovaném období skutečný spotový kurz zdaleka nevyvíjí tak, jak předpokládá ekonomická teorie a nebyla zjištěna žádná pozitivní závislost mezi sledovanými proměnnými. Naopak v řadě případů se spotový kurz pohybuje přesně naopak, než se předpokládalo a nelze tak považovat očekávaný spotový kurz za kvalitní odhad budoucího spotového kurzu.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses