Analýza možností financování neziskového sektoru v oblasti výtvarného umění v letech 2000 – 2017 v České republice - Lerch, Jakub (2019)
Práce představí oblast neziskového sektoru v prostředí české ekonomiky a zaměří se především na oblast výtvarného umění. Sektor neziskových organizací je oblast národního hospodářství, která svým specifickým charakterem a rozsahem působení přispívá velkou měrou k rozvoji a prospěchu celé společnosti. V současnosti však finanční prostředky alokované v této oblasti nedostačují požadovanému rozsahu produkce. Stěžejní část práce se bude věnovat možnostem financování neziskových organizací v oblasti kultury a zejména pak výtvarného umění. Práce poskytne ucelený přehled těchto možností, se kterými neziskové organizace mohou pracovat a pokusí se porovnat tyto možnosti se zeměmi, které jsou obdobně politicko-ekonomicky definované. Pro takové srovnání využije země, které jsou, stejně jako Česká republika, součástí Visegrádské skupiny. Vzájemné porovnání takových možností může pomoct stanovit možný směr, kterým se v oblasti financování neziskového sektoru v kultuře může ubírat i Česká republika a dopomoci tak zefektivnit stávající situaci.