Analýza ekonomických dopadů dětské práce na Keňu a Vietnam - Hromadníková, Kateřina (2019)
Cílem práce je analýza příčin a socio-ekonomických důsledků dětské práce. V diplomové práci je zmapován trh dětské práce nejprve v Africe a ve Východní Asii, jež patří mezi regiony s nejvyšším počtem dětských pracovníků na světě, a dále je provedena podrobná analýza problematiky dětské práce v Keni a ve Vietnamu. Je popsána teorie bludného kruhu chudoby, kdy nedostatek kapitálu a nízký příjem způsobený neproduktivitou obyvatelstva vedou k chudobě. Právě chudoba je považována za jednu z hlavních příčin dětské práce společně s nedostupným vzděláním a nedostatky v právním systému dané země. Dále jsou analyzovány socio-ekonomické dopady dětské práce na hospodářský rozvoj obou zemí, jak z mikroekonomického, tak z makroekonomického hlediska. Diplomová práce nabízí možná řešení problému dětské práce a hodnotí, zda je při současném vývoji realistické dětskou práci do roku 2025 plně eliminovat, tak jak je v rámci programu OSN Sustainable Development Goals ustanoveno.