Analýza ekonomických dopadů dětské práce na Keňu a Vietnam - Hromadníková, Kateřina; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Pavlíček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je analýza příčin a socio-ekonomických důsledků dětské práce. V diplomové práci je zmapován trh dětské práce nejprve v Africe a ve Východní Asii, jež patří mezi regiony s nejvyšším počtem dětských pracovníků na světě, a dále je provedena podrobná analýza problematiky dětské práce v Keni a ve Vietnamu. Je popsána teorie bludného kruhu chudoby, kdy nedostatek kapitálu a nízký příjem způsobený neproduktivitou obyvatelstva vedou k chudobě. Právě chudoba je považována za jednu z hlavních příčin dětské práce společně s nedostupným vzděláním a nedostatky v právním systému dané země. Dále jsou analyzovány socio-ekonomické dopady dětské práce na hospodářský rozvoj obou zemí, jak z mikroekonomického, tak z makroekonomického hlediska. Diplomová práce nabízí možná řešení problému dětské práce a hodnotí, zda je při současném vývoji realistické dětskou práci do roku 2025 plně eliminovat, tak jak je v rámci programu OSN Sustainable Development Goals ustanoveno.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses