Podnikatelský plán pro plánovanou expanzi na zahraniční trh - Laš, Patrik; Müllerová, Jana; Obereitter, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou expanze kosmetického e-shopu na polský trh. Jedná se o reálný e-shop se současným působením na českém a slovenském trhu. Cílem práce je vypracování podnikatelského plánu a ověření možné realizace této expanze. Součástí práce je také předvýzkum, který se zabývá změnou poptávky po kosmetickém zboží na polském trhu v závislosti na ceně produktů. V analytické části se pracuje s hypotézou, že polský zákazník je cenově elastický, a proto dochází při snížení ceny k navýšení prodaného množství. Tato problematika byla zkoumána pomocí ekonomické analýzy cenové elasticity na základě prodejních dat, která nejsou veřejně přístupná, jelikož jsou získána z interních zdrojů polského e-shopu.Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá zkoumáním aspektů, kterou jsou s expanzí kosmetického e-shopu na polský trh spojené. Mezi tyto aspekty patří například nutnost lokalizace webových stránek, poznání odlišné legislativy nebo kulturních zvyklostí, odlišné logistické služby nebo zkoumání polského trhu, konkurence a zákazníka. Tyto aspekty jsou poté s pomocí majitelů doplněny o další, jež nebyly zmíněny při rešerši literatury, ale mohou hrát důležitou roli při vstupu na zahraniční trh. Jako příklad může být uvedena problematika státní podpory této expanze.Praktická část se poté zabývá reálným zpracováním nalezených aspektů pro potřeby podnikatelského plánu. Z této části jsou poté vypracována doporučení, která ulehčují vstup na polský online trh s kosmetikou. Těmito doporučeními jsou například využívání slevových akcí pro získání prvních zákazníků, jež vychází z výsledků předvýzkumu cenové elasticity, u kterého se potvrdila zkoumaná hypotéza. Dále je to nutnost spolupráce s rodilým Polákem
řínos diplomové práce spočívá především ve zmapování současné situace na polském trhu, dále vypracováním dokumentu, který do této doby neexistoval a který může pomoci dalším podnikatelům, kteří uvažují nad expanzí svého businessu do Polska, nebo firmám zabývajícím se touto problematikou. Na tento přínos navazuje i možné ušetření času, lidí a peněz při případně expanzi dalších podnikatelských subjektů.
Vedoucí práce: Jana Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses