Vliv problémů v partnerském vztahu na podnikání a vliv problémů v podnikání na vztah - Larionová, Alena (2019)
V této diplomové práci si pomocí kvalitativního výzkumu kladu za cíl prozkoumat vzájemné ovlivňování podnikání a vztahu ať už partnerského či manželského. Konkrétně byl výzkum zaměřen na prozkoumání vztahu mezi příčinou problémů, jejich následky a možnostmi řešení. Účastníky výzkumu byly páry, kde muž je podnikatel nepodnikající s partnerkou/manželkou, stáří firmy podnikatele je do 5 let, podnikatel je ve vztahu s partnerkou/manželkou alespoň 6 měsíců a partneři/manželé nemají vztah na dálku. Na základě provedených hloubkových rozhovorů s 15 páry se potvrdil předpoklad, že problémy v podnikání ovlivňují vztah a problémy ve vztahu ovlivňují podnikání. Z výzkumu především vyplynulo, že mezi hlavní problémové oblasti patří čas, peníze, role, únava a nepochopení. Klíčovým problémem je vzájemné nepochopení partnerů/manželů, protože tvoří základ všech ostatních kategorií.