Analýza efektivnosti poskytování vybraných forem veřejné podpory v rámci strategické průmyslové zóny Triangle - Hanušová, Lucie (2019)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení efektivnosti poskytování vybraných forem veřejné podpory v rámci Strategické průmyslové zóny Triangle (a to včetně nákladů na její vybudování) a prokázání, že její poskytování nemusí být ve všech případech efektivní. Teoretická část přináší základní informace o průmyslových zónách, definuje způsoby veřejné podpory průmyslovým zónám a v nich působícím investorům a uvádí příslušné dotační programy a instituce. Dále shrnuje dosavadní studie a názory i přístup Nejvyššího kontrolního úřadu k dané problematice, definuje kritéria pro měření efektivnosti a představuje vlastní hodnotící metodiku. Praktická část se zaměřuje na Strategickou průmyslovou zónu Triangle a analyzuje vybrané veřejné výdaje a příjmy z poskytnutých forem veřejné podpory. Z výsledného grafického zpracování dle stanovených parametrů vyplývá, že poskytování vybraných forem veřejné podpory zatím (k 31.12. 2017) efektivní není. Tento výpočet je okomentován pravděpodobnými důvody a možným budoucím vývojem uvedených ukazatelů. Dále zkoumá vliv veřejné podpory na příslušný region, a to zejména na nezaměstnanost a s ní související ukazatele. Dle dostupných údajů vybudování průmyslové zóny pravděpodobně přispělo ke zlepšení zvolených ukazatelů. Hlavním přínosem práce je vypracování vlastní hodnotící metodiky, která zahrnuje i poskytnuté investiční pobídky.