Vývoj zajištění veřejných služeb se zaměřením na vodohospodářskou infrastrukturu - Vašíčková, Natálie; Mitwallyová, Helena; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tématem diplomové práce je vývoj zajištění veřejných služeb se zaměřením na vodohospodářskou infrastrukturu, která je v důsledku proběhlé privatizace pronajímána nadnárodním koncernům. Zatímco obce financují její obnovu, provozní společnosti inkasují zisky, které odtékají do zahraničí, a přístup k evropským dotacím je znemožněn. Některé územně samosprávné celky si uvědomují závažnost situace a začínají podnikat kroky k opětovnému převzetí kontroly nad provozem vodohospodářské infrastruktury. Teoretická část práce je zaměřena na možné formy zabezpečování veřejných služeb a identifikaci nejvhodnějšího provozovatele vodohospodářské infrastruktury. Praktická část prostřednictvím dotazníkového šetření zjišťuje současný stav péče o rozvoj vodohospodářské infrastruktury a vliv obcí na její provoz. Bylo zjištěno, že obce mají vliv na cenu vodného a stočného a plány na rozvoj infrastruktury jsou víceméně plněny. Na základě teoretických zjištěních i výsledků výzkumného šetření lze identifikovat obchodní společnost s většinovým podílem obce jako nevhodnější formu provozovatele vodohospodářské infrastruktury.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses