Kvalita podnikatelského prostředí ve státech východní Evropy jako potenciál pro expanzi českých firem - Šedivá, Josefina; Říhová, Gabriela; Jílek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na kvalitu podnikatelského prostředí v Bulharsku a Rumunsku. Cílem práce je zhodnotit podnikatelské prostředí ve jmenovaných státech pro případnou expanzi českých firem, a to na základě relevantních faktorů. Teoretická část je věnována lokalizačním teoriím, podnikatelskému prostředí a vysvětlením fenoménu přímých zahraničních investic. Pomocí hloubkové literární rešerše dochází k identifikaci faktorů, které ovlivňují příliv investic a podnikatelské prostředí. Validita těchto faktorů je ověřena pomocí osobních rozhovorů s představiteli CzechInvestu. V praktické části je nejdříve představena kategorizace faktorů, na jejichž základě je následně pomocí socioekonomické analýzy hodnoceno podnikatelské prostředí v Bulharsku a Rumunsku. Výsledkem práce je v první řadě teorií i praxí ověřený set faktorů a ukazatelů, podle kterých lze hodnotit nejen výše jmenované státy, ale také jiný stát či region. Hlavní kategorie sledovaných faktorů jsou: lidský kapitál, infrastruktura, velikost trhu a instituce. Pomocí aplikace těchto faktorů v praxi je zhodnoceno prostředí ve východní Evropě a lze konstatovat, že oba státy jsou potenciálně vhodné pro expanzi českých firem.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses