Generace mileniálů a jejich vliv na podnikání v kreativním průmyslu se zaměřením na divadla - Bláhová, Kateřina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá významem divadla pro generaci mileniálů. Cílem diplomové práce je zjistit hlavní faktory, které působí na rozhodování mileniálů o návštěvě divadla. V teoretické části je divadlo definováno jako jedna z hlavních oblastí kreativního průmyslu, postavení divadla v České republice a nové trendy s touto oblastí spojené. Dále teoretická část přibližuje marketingovou komunikaci divadel cílenou na generaci mileniálů a stanovuje marketingové kanály preferované touto generací diváků. Praktická část stojí na dotazníkovém šetření aplikovaném na 200 respondentech z řad generace mileniálů. Analýza je zaměřena na nejvýznamnější faktory ovlivňující jejich rozhodnutí vedoucí k návštěvě divadla. Výzkum je dále zaměřen na preference mileniálů v případech komunikace divadel. Divadla, jako oblast kreativního průmyslu, se dostávají do popředí zájmu výzkumných organizací až v posledních několika letech, především z důvodů rostoucího komerčního potenciálu divadel. Na základě zjištěných dat se divadla dozvědí hlavní faktory, na které kladou mileniálové důraz při rozhodování o návštěvě divadla. Výsledky provedeného výzkumu mohou posloužit samotným divadlům k nastavení efektivní komunikace, jak s věrnými návštěvníky, tak k oslovení návštěvníků nových. Na základě výsledků výzkumu by se divadla měla do budoucna více orientovat na své sociální sítě a sdílet s mladými diváky aktuální informace o divadle. Generace mileniálů klad při svém rozhodování o návštěvě divadla největší důraz na herecké obsazení a repertoár divadla.