Přesnost odhadu daňových příjmů obce - Weigl, Josef (2019)
Moje diplomová práce se zabývá problematikou daňových příjmů obcí a jejich predikce, které analyzuji na rozpočtech 100 vybraných měst o velikosti mezi 10 až 25 tisíci obyvatel za rok 2018. Hlavním cílem práce je zkoumat reakci obcí na rozdíl mezi predikcí a skutečností u jednotlivých daňových příjmů na vzorku 100 měst a porovnat je s hospodařením vybraného města Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi. Dílčím cílem je popsat historický vývoj a přesnost predikce daňových příjmů u zkoumaného vybraného města Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi. Objektem zkoumání jsou vybrané daňové příjmy, kterými jsou - daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitých věcí. Práce zkoumá především velikost odchylek predikce od skutečnosti a následné reakce obecních zastupitelstev na vzniklý rozdíl. K analýze odchylek využívám kontingenční tabulky sestavené na bázi četností obecních politik, které jsou pro ilustraci znázorněny pomocí liniových grafů. Výsledkem této práce je zjištění, že vybraná města jednají spíše konzervativně a většinou podhodnocují daňové příjmy ve snaze vyhnout se nenadálým finančním problémům a následně reagují navýšením schváleného rozpočtu rozpočtovými úpravami.