Centrální bankovnictví po finanční krizi z roku 2008 - chování FEDu a ECB - Pavlov, Adam; Loužek, Marek, 1975-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je ukázat, porovnat a zhodnotit monetární politiky obou centrálních bank. Hypotéza zní, zda se Federální rezervní systém (Fed) a Evropská centrální banka (ECB) při použití nekonvenčních nástrojů chovaly dostatečně zodpovědně, aby předešly vytváření novým bublinám, jako byla hypoteční bublina v USA, která předcházela nejhorší krizi od Velké hospodářské krize. Centrální banky během řešení finanční krize z roku 2008 využily nekonvenční monetární politiku, a to především kvantitativní uvolňování. Hlavním přínosem práce je využití kritického pohledu na využití kvantitativního uvolňování s odstupem více než deseti let od začátku krize. Práce přináší hodnocení efektů nekonvenční monetární politiky nejen z krátkodobého pohledu, ale rozebírá důsledky dlouhodobé. K vyhodnocení jsou použité nejen měřitelné dopady na ekonomické ukazatele, ale také kontextuální analýza názorů českých i zahraničních ekonomů. Z práce vyplývá, že dlouhodobé dopady chování Fedu a ECB jsou spíše negativního rázu, především v tvorbě distorzí na finančním a bankovním trhu. Fedu se podařilo krátkodobě nastartovat americkou ekonomiku, ovšem za cenu možného vytvoření prostoru pro vznik bubliny na jiném trhu, jako je například trh akciový. ECB se ani deset let po krizi nepodařilo vyléčit dané ekonomiky v eurozóně. Pouze se oddálilo řešení palčivého problému trvalé divergence eurozóny z důvodu její heterogenity.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses