Analýza výběrových řízení v drážní osobní dopravě - Jirák, David; Zelený, Lubomír; Kysil, Maxim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou liberalizace v drážní osobní dopravě České republiky a s tím spojených výběrových řízení. Zdůrazňuje potřebu zvýšení konkurenceschopnosti železniční dopravy prostřednictvím otevření trhu železniční dopravy soukromým dopravcům. Cílem práce je analyzovat dopad liberalizace v železniční dopravě na subjekty zainteresované v drážní dopravě. V první části práce je nastíněn vývoj a současný stav české a světové železniční sítě. Další část je věnována podmínkám uzavírání smluv v závazkové železniční dopravě, které vychází z legislativy upravující podmínky pro provoz železnice v Evropě a v České republice. Ve třetí části jsou popsány konkrétní kroky, které Česká republika podniká na cestě k liberalizaci železniční dopravy. Za nejvýznamnější krok je považováno rozdělení Českých drah v roce 2003 a také plánované zavedení jednotného tarifu. Závěrečná část této práce se zabývá situací v Ústeckém kraji, kde bude od prosince 2019 působit pět různých železničních dopravců. Práce se zde zabývá podmínkami, za kterých budou jednotliví dopravci provozovat závazkovou dopravu, problematikou jednotného jízdného a plánovaného zřízení centrálního dispečinku.
Vedoucí práce: Lubomír Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses