Vliv přímých zahraničních investic na národní hospodářství České republiky v letech 2008 - 2017 - Žítková, Nikola (2019)
Diplomová práce je věnována analýze přímých zahraničních investic v České republice a jejich vlivu na vnější rovnováhu z pohledu platební bilance, investiční pozice a zahraniční zadluženosti v letech 2008 – 2017. Zabývá se dopadem přímých zahraničních investic na saldo běžného účtu a finančního účtu a také způsobu jejich krytí. Pozornost je věnována také výnosům přímých zahraničních investic, zejména jejich vývoji a struktuře. Vývoj výnosů z přímých zahraničních investic je rovněž komparován s dalšími zeměmi. Práce se zabývá také vývojem investiční pozice a zahraniční zadluženosti České republiky. Na základě analýzy platební bilance, investiční pozice a zahraniční zadluženosti země je ověřena hypotéza o převažujících pozitivních efektech plynoucích z přímých zahraničních investic nad negativními.