Vliv přímých zahraničních investic na národní hospodářství České republiky v letech 2008 - 2017 - Žítková, Nikola; Zamrazilová, Eva, 1961-; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce je věnována analýze přímých zahraničních investic v České republice a jejich vlivu na vnější rovnováhu z pohledu platební bilance, investiční pozice a zahraniční zadluženosti v letech 2008 – 2017. Zabývá se dopadem přímých zahraničních investic na saldo běžného účtu a finančního účtu a také způsobu jejich krytí. Pozornost je věnována také výnosům přímých zahraničních investic, zejména jejich vývoji a struktuře. Vývoj výnosů z přímých zahraničních investic je rovněž komparován s dalšími zeměmi. Práce se zabývá také vývojem investiční pozice a zahraniční zadluženosti České republiky. Na základě analýzy platební bilance, investiční pozice a zahraniční zadluženosti země je ověřena hypotéza o převažujících pozitivních efektech plynoucích z přímých zahraničních investic nad negativními.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses