Vliv povolání rodičů v ČR a jejich socioekonomického statusu na výběr studijního oboru jejich dítěte - Mikhailova, Alena; Čihák, Jakub; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Daná práce zkoumá vliv povolání rodičů a socioekonomického statusu na výběr studijního oboru dítěte. Cílem této práce je zjistit, zda dané proměnné mohou ovlivnit lidský kapitál dítěte, a to jak u žen, tak u mužů. Jedním z hlavních přínosů práce je snaha zformulovat několik doporučení pro rodiče a ukázat jim, jaký mají vliv na budoucí pracovní kariéru svých dětí. Data byla získána pomocí dotazníku. Uplatněním multinomiální logistické regrese na data jsem zjistila, že pokud je pro studenta prioritou dobrý finanční stav, tak s větší pravděpodobností vybere ekonomický, zdravotnický či přírodovědný a inženýrský obor. Zároveň bylo zjištěno, že nejvíce prestižní obory jako ekonomie a přírodní vědy vybírají muži s velmi vysokým socioekonomickým statusem, přičemž vzdělávací obory obecně vybírají lidé s nízkým socioekonomickým statusem. Kromě toho bylo zjištěno, že efekt povolání matky je u mužů silnější než efekt povolání otce.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses