Na cestě k válce. Velká Británie, Německo a jejich rivalita v letech 1904-1914 - Ibl, Milan; Kovář, Martin, 1965-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této diplomové práce je analyzovat faktory, které vedly k rozhodnutí Velké Británie vstoupit do první světové války. Práce se zaměřuje na vývoj a proměnu britsko-německých vztahů převážně v poslední dekádě před první světovou válkou. V první části práce je analyzován politický a hospodářský vývoj Velké Británie na přelomu 19. a 20. století. V hlavní části se práce věnuje milníkům britsko-německých vztahů, ať už vzájemným jednáním či zapojením do mezinárodních krizí. Dále je kladen důraz na otázku námořní rivality obou velmocí. Na závěr jsou zhodnoceny důvody vstupu Velké Británie do války a otázka nutnosti tohoto kroku.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses