Komparativní analýza vývoje ekonomické diferenciace krajů v České republice v letech 2000-2017 - Papřok, Radim (2019)
Bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou vývoje ekonomické diferenciace krajů v České republice v letech 2000-2017.Základním stavebním pilířem je analýza hrubého domácího produktu na 1 obyvatele v jednotlivých krajích České republiky, ve které jsou hodnoceny sociálně-ekonomické vlivy na jeho růst nebo pokles. Kraje jsou rozděleny do pěti skupin podle kategorizace jejich konkurenceschopnosti zveřejněné ve Strategii regionálního rozvoje pro období 2014 – 2020.Teoretická část se věnuje metodologii práce, vymezení základních pojmů, poznatků souvisejících s hrubým domácím produktem, vývojem teoretických přístupů k problematice hrubého domácího produktu, popisem disparit, regionální politikou, vymezením ekonomických teorií.Praktická část je zaměřena na socioekonomickou charakteristiku jednotlivých zkoumaných skupin krajů v České republice, hodnocení vývoje hrubého domácího produktu v podobě tabulek a grafů v závislosti na hospodářských změnách.