Vliv rostoucí poptávky po Airbnb na tradiční ubytovací sektor v Praze v letech 2012-2018 - Pavlík, Vladimír (2019)
Diplomová práce analyzuje ubytovací sektor sdílené ekonomiky, který v posledním desetiletí významně ovlivňuje společnost po sociální, politické i ekonomické stránce. Na příkladu fenoménu Airbnb práce ukazuje, jaké výhody a nevýhody sdílené ubytování společnosti přináší. Primárním cílem práce je zjistit vliv rostoucího významu sdíleného ubytování na poptávku po sektoru tradičního ubytování. Teoretická část práce představuje fenomén sdílené ekonomiky, potažmo Airbnb a jeho rozdílnost v porovnání s tradičním ubytováním. Součástí teoretického rámce práce je rešerše literatury o způsobu přístupu vybraných evropských států k regulaci sdíleného ubytování. Praktická část práce analyzuje vývoj poptávky po Airbnb a hromadných ubytovacích zařízeních ve sledovaném období. Na základě výsledků z kvalitativních rozhovorů se zástupci vybraných pražských hotelů práce zjišťuje významnost podílu sdíleného ubytování na trhu ubytování obecně v letech 2012-2018. Pomocí literární rešerše z teoretické části práce a kritické analýzy je v závěrečné kapitole představena možnost, jak případně regulovat sektor sdíleného ubytování, a zdali je možné se inspirovat v zahraničí.