Vliv rostoucí poptávky po Airbnb na tradiční ubytovací sektor v Praze v letech 2012-2018 - Pavlík, Vladimír; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Křeček, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce analyzuje ubytovací sektor sdílené ekonomiky, který v posledním desetiletí významně ovlivňuje společnost po sociální, politické i ekonomické stránce. Na příkladu fenoménu Airbnb práce ukazuje, jaké výhody a nevýhody sdílené ubytování společnosti přináší. Primárním cílem práce je zjistit vliv rostoucího významu sdíleného ubytování na poptávku po sektoru tradičního ubytování. Teoretická část práce představuje fenomén sdílené ekonomiky, potažmo Airbnb a jeho rozdílnost v porovnání s tradičním ubytováním. Součástí teoretického rámce práce je rešerše literatury o způsobu přístupu vybraných evropských států k regulaci sdíleného ubytování. Praktická část práce analyzuje vývoj poptávky po Airbnb a hromadných ubytovacích zařízeních ve sledovaném období. Na základě výsledků z kvalitativních rozhovorů se zástupci vybraných pražských hotelů práce zjišťuje významnost podílu sdíleného ubytování na trhu ubytování obecně v letech 2012-2018. Pomocí literární rešerše z teoretické části práce a kritické analýzy je v závěrečné kapitole představena možnost, jak případně regulovat sektor sdíleného ubytování, a zdali je možné se inspirovat v zahraničí.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses