Analýza očakávaní a preferencií generácie "Z" z pohľadu trhu práce v roku 2019 - Ištoňa, Martin; Rotschedl, Jiří, 1982-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Táto bakalárska práca sa zaoberá očakávaniami a preferenciami Generácie Z, ktorá je v súčasnosti najmladšou generáciou vstupujúcou na trh práce. Cieľom tejto práce je prostredníctvom analýzy a interpretácie dát získaných z dotazníkového prieskumu zistiť, aké sú charakteristiky Generácie Z, jej preferencie a vízie na trhu práce, ktorými sa špecifikujú a tieto poznatky porovnať so staršou generáciou – Generáciou Y. V teoretickej časti sa práca zaoberá trhom práce, jeho členeniu a aktuálnym výzvam, ktorým čelí. Pozornosť je ďalej venovaná ľudskému kapitálu a investíciám do ľudského kapitálu. V neposlednom rade je zadefinovaný pojem generácia a sú špecifikované obe generácie sledovanej v tejto bakalárskej práci. Praktická časť je zameraná na analýzu dát získaných vlastným kvantitatívnym výskumom, pričom sú tieto dáta porovnané naprieč generáciami. Výskum je rozčlenený do kategórií, ktoré bližšie určujú pracovné preferencie a vytvárajú širší kontext pre pochopenie vnímania pracovného trhu respondentmi jednotlivých generácií, a to konkrétne: rodina, pracovný čas, výber zamestnania, robotizácia a automatizácia, vzdelanie a diverzita. Výsledky analýzy ukazujú, že sledované generácie sa na trhu práce Českej a Slovenskej republiky od seba výrazne nelíšia v oblastí pracovných preferencií. Odpovede respondentov zároveň nepriamo poukázali na nedostatky v oblasti rodinnej politiky a chýbajúcej väzby vzdelávacieho systému na potreby trhu práce.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses