Komparace rodinné politiky České republiky a Norska v letech 2009–2018 - Milaberská, Kateřina (2019)
Cílem této bakalářské práce je porovnání rozdílného přístupu k rodinné politice v České republice a Norsku prostřednictvím finančních i nefinančních opatření. Z výsledků práce vyplývá, že Norsko vynakládá vyšší výdaje na rodinnou politiku v poměru k HDP než Česká republika a také umožňuje snadnější slučitelnost rodinného a pracovního života díky dostatečné nabídce částečných úvazků a služeb pro děti. Modelové příklady ukazují, že Norsko v době rodičovské dovolené podporuje finančně více rodiny s příjmem až do průměrné mzdy, rodiny s nadprůměrnou mzdou však získávají vyšší poměr peněžních prostředků v České republice. Práce také přináší návrhy na zlepšení situace v České republice v oblasti rodinné politiky.