Analýza společenských nákladů na léčbu HIV pozitivních v České republice - Krautwurm, Petr (2019)
Bakalářská práce analyzuje společenské a individuální náklady na HIV, které spolu následně porovnává. Celkové společenské náklady na HIV byly pro rok 2018 vyčísleny na 1,4 miliardy Kč. Na základě analýzy trendu vývoje počtu HIV pozitivních osob a trendu vývoje složek společenských nákladů lze očekávat, že se společenské náklady budou v následujících letech zvyšovat. Společenské náklady za rok 2018 na jednu HIV pozitivní osobu byly vyčísleny na 481 097 Kč, zatímco individuální náklady v tomtéž roce byly vyčísleny na 1 200 022 Kč. Dále se práce věnuje tématu, jak lze z pohledu ekonomie vysvětlit šíření HIV i přes jeho velkou individuální nákladnost. To je v práci vysvětlené pomocí náhledu na HIV jako na nežádoucí statek, který je však komplementární k rizikovým aktivitám. Vliv HIV na veřejný rozpočet je takový, že snižuje jeho příjmy a zvyšuje jeho výdaje, kvůli vyššímu sklonu k nezaměstnanosti u HIV pozitivních osob a vysokým nákladům na léčbu.