Analýza postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce v Praze v letech 2010 až 2018 - Ginzelová, Simona (2020)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce se zaměřením na trh práce v Praze a postoje zaměstnavatelů k této pracovní síle. Metody, které byly použity pro danou problematiku, jsou analýza dat z Českého statického úřadu, Úřadu práce ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí a dále vlastní dotazníkové šetření. Na základě stanovených metod byly posouzeny stanovené hypotézy. Na základě analýzy a vlastního výzkumu byly potvrzeny dvě ze čtyř stanovených hypotéz. Na trhu práce není v rovnováze nabídka pracovní síly osob se zdravotním postižením a poptávka po této pracovní síle a zaměstnavatelé při obsazování volného místa upřednostňují osoby bez zdravotního postižení před osobami se zdravotním postižením. Závěrem práce navrhuje několik řešení pro zlepšení situace na trhu práce.