Analýza státní podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením dle dat z období 2007-2017 s využitím modelového příkladu - Oprchalová, Žaneta (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá státní podporou zaměstnávání osob se zdravotním postižením v České republice a analyzuje její vývoj v letech 2007 až 2017. Zdravotně postižené osoby se řadí do skupiny osob znevýhodněných na trhu práce. Stát se pomocí různých nástrojů a opatření snaží motivovat jak zaměstnavatele k zaměstnávání osob se zdravotním postižením, tak samotné osoby se zdravotním postižením k pracovní činnosti. Jedním ze zjištění je, že ačkoli celkově výdaje a využitelnost státní podpory rostla, nedocházelo k výraznému navýšení zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Dalším zjištěním je, že firmy na chráněném trhu práce mohou získat vysoké finanční příspěvky na mzdové náklady. Výhodou je také lepší konkurenceschopnost díky prodeji zboží a služeb firmám na volném trhu, které tyto produkty nakupují z důvodu náhradního plnění. Naproti tomu jsou firmy vystaveny značné administrativní zátěži.