Vliv vzdělání a výše příjmu na soukromé výdaje do zdravotní péče - Cermanová, Eliška; Chytil, Zdeněk, 1949-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je zjistit, jak úroveň vzdělání a výše příjmu ovlivňují soukromé výdaje na zdravotní péči. Soukromými investicemi je chápáno takové zboží či služba, která není zcela hrazena zdravotními pojišťovnami. Teoretická část se zabývá teorií lidského kapitálu, poptávkou po zdravotní péči, investicemi do zdraví a vzdělání a příjmem. Na základě závěrů studie poptávky po zdraví M. Grossmana, poznatků D. Blooma ohledně vzdělání a zdraví, ale i přínosu výzkumu P. Taubmana a S. Rosena jsou stanoveny dvě hypotézy. První o pozitivním vlivu vzdělání na výši výdajů na zdravotní péči a druhá o pozitivním vlivu výše příjmu na výši výdajů. V praktické části jsou obě hypotézy testovány pomocí ordinální regresní analýzy. Data pro tuto analýzu byla získána dotazníkovým šetřením, který zodpovědělo 300 respondentů. Většinu z dotázaných představují mladí lidé, což může způsobit lehce zkreslené výsledky modelů oproti rovnoměrně zastoupenému vzorku respondentů. I přes to je potvrzena hypotéza o pozitivním vlivu výše příjmu na soukromé výdaje na zdravotní péči. Druhá hypotéza o pozitivním vlivu vzdělanosti na soukromé výdaje na zdravotní péči ovšem není potvrzena. Důvodem je pravděpodobně fakt, že více než polovina respondentů je stále studenty. Vzdělanost jedince má tedy velmi malý vliv na jeho výdaje na zdravotní péči. Mezi výší příjmu a soukromými výdaji na zdravotní péči existuje velmi silná závislost.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses