Průběh a vývoj privatizačního procesu textilní společnosti TEXLEN - Brožková, Nela (2019)
Bakalářská práce se zabývá privatizačním procesem a jeho dopadem na textilní společnost TEXLEN a.s. Trutnov. Téma je velmi obsáhlé a stále aktuální z pohledu dopadu procesu transformace na vývoj ekonomiky v České republice, a konkrétně na podnik analyzovaný v této práci. První část teoreticky vymezuje způsoby privatizace českých státních podniků a stručně shrnuje historii textilnictví v ČR, resp. Československu. V další části je popsán průběh a vývoj privatizace společnosti TEXLEN a.s., Trutnov a následný organizační a hospodářský vývoj v letech 1991 – 2007, kdy podnik zanikl. Metodou analýzy jsou zkoumány data získané z fondu Texlen a.s. ve Státním oblastním archivu Trutnov. Důraz je kladen především na organizační uspořádání, hospodářské výsledky a zaměstnaneckou politiku podniku.