Analýza trhu práce za období 2008-2018 v okrese Česká Lípa se zaměřením na absolventy vysokých škol - Škaloud, Jiří (2019)
Bakalářská práce se zabývá trhem práce v okrese Česká Lípa v období let 2008–2018. Trh práce České republiky se v posledních letech vyvíjí velmi pozitivně, a proto je jedním z cílů této práce popsat, jaká je konkrétní situace ve zmiňovaném okrese. V práci je provedena analýza veřejně dostupných dat, zejména statistik týkajících se nezaměstnanosti, počtu a struktury uchazečů o zaměstnání a počtu volných pracovních míst. Podrobněji se přitom práce zaměřuje na skupinu absolventů vysokých škol. Dochází také k porovnání dat s jinými okresy. Další použitou metodou výzkumu je dotazníkové šetření, které bylo provedeno mezi zaměstnavateli působícími v daném okrese. Jeho hlavním cílem bylo popsat a zhodnotit poptávku zaměstnavatelů po absolventech vysokých škol. Výsledky šetření částečně potvrdily předpoklad, že je na trhu práce v okrese nedostatek absolventů vysokých škol, a to především absolventů s technickým zaměřením, kteří jsou mezi zaměstnavateli nejžádanější.