Zbrojní výroba ve Škodových závodech v letech 1939-1945 - Škvára, Jakub (2019)
Bakalářská práce „Zbrojní výroba Škodových závodů v letech 1939-1945“ analyzuje zbrojní výrobu v období Protektorátu Čechy a Morava. Jejím hlavním cílem je zanalyzování zbrojní výroby Škodových závodů, jejich změn po nástupu okupační moci, změn ve fungování koncernu a také exportní strategie podniku. Práce poukazuje na fakt, jak se okupační změny hospodářské politiky státu dokáží promítnout do jednoho z největších podniků meziválečného Československa. Jaké byly základní principy německé okupační politiky? Jaká byla a jak se změnila zbrojní výroba Škodových závodů po začlenění koncernu do německého centrálně řízeného hospodářství? Jak se měnila v průběhu okupace vývozní strategie? Právě na tyto otázky se snaží práce odpovědět. Pro uvedení do problematiky práce nejprve popisuje vývoj okupačního režimu na území Protektorátu Čechy a Morava, následně se zaobírá přechodem na válečně řízené hospodářství, na změny v hospodářské správě Protektorátu a následně na militarizaci protektorátního průmyslu. V další části se práce již věnuje Škodovým závodům. Nejprve je rozebrán předokupační stav v roce 1938, následně je rozebráno fungování koncernu v okupačních letech, kdy je poukázáno na změny ve vlastnické struktuře a ve vedení. Poté se práce zabývá analýzou zbrojní výroby Škodových závodů, kdy je v jednotlivých kapitolách rozebrána výroba jednotlivých zbrojních produktů, vývozní strategie Škody v oblasti zbrojních produktů a na závěr je rozebrána struktura zbrojní výroby. V průběhu svého výzkumu jsem došel k závěru, že změny po nástupu okupační moci se výrazně promítly do protektorátního průmyslu a Škodových závodů. V práci je popsáno několik změn, kterými Škoda v těchto letech procházela a vliv okupace a přizpůsobování se německ