Dekriminalizace drog na příkladu ČR a Portugalska v letech 2001-2018 - Šincl, Jan; Loužek, Marek, 1975-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce analyzuje politiku dekriminalizace drog na příkladu České republiky a Portugalska v letech 2001 – 2018. V teoretické části práce jsou nejprve uvedeny zajímavé příklady protidrogových politik ve světě a následně je zde popsán historicko-společenský vývoj vztahu k drogám v obou zemích. Posléze jsou diskutovány ekonomické teorie zabývající se drogovou problematikou ať už z pohledu jednotlivce či státu. V části praktické jsou analyzovány jednotlivé vybrané faktory – počty uživatelů drog, veřejné výdaje na protidrogovou politiku a nové případy hepatitidy C či viru HIV. Tyto ukazatele jsou nejprve analyzovány pro každou zemi samostatně, následně jsou země srovnány mezi sebou a poté i s dalšími vybranými evropskými zeměmi. Z výsledků práce je patrné, že dekriminalizace drog a další s ní spojené fenomény měly na zkoumané faktory v obou zemích pozitivní vliv.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses