Ekonomické dopady vybraných válečných konfliktů 20. a 21. stol. na hospodářství USA - Jozová, Barbora; Kozák, Jan, 1990-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na analyzování vlivu vybraných válečných konfliktů na ekonomiku USA. Cílem práce je zjistit, zda válka zpomaluje růst ekonomiky USA. Práce také srovnává politiky jednotlivých prezidentů v tomto období. V teoretické části se autorka nejprve zaměřuje na politiku v zahraniční a sociální sféře v období vlády D. D. Eisenhowera až J. H. W. Bushe. Dále jsou popsány vybrané konflikty, tedy Korejská válka, válka ve Vietnamu, válka v Afghánistánu a válka v Perském zálivu. V praktické části jsou uvedeny přesné výdaje na obranu a sociální zabezpečení dle jednotlivých období. Vliv válečných konfliktů na ekonomiku je analyzován pomocí HDP, inflace a nezaměstnanosti. Východiskem této práce je zjištění, že navzdory rozdílné rétorice politických stran došlo ke vzájemnému souladu ohledně faktického rozhodování. Z provedené analýzy pak vyplývá negativní vliv válečných konfliktů na americkou ekonomiku. Díky těmto poznatkům autorka v závěru konstruuje teorii o válečných konfliktech USA jako důsledcích spíše politických rozhodnutí k udržení demokratického systému ve světě a s ním spojenou ekonomickou stabilitu, oproti nesprávně uváděným důvodům ekonomického profitu a nárůstu odbytišť amerických výrobků.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses