Koncept města krátkých vzdáleností - Novotný, Tomáš; Patočka, Jiří, 1951-; Maier, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Cílem této práce je popsat koncept města krátkých vzdáleností a otestovat jeho praktické využití formou případové studie na zvoleném urbanisticky různorodém území městské části Praha 14. Zjištěné odchylky jsou podkladem výsledných doporučení pro zkoumanou lokalitu, jejichž smyslem je snížení nutnosti dojíždění místních obyvatel a s tím spojených negativních externalit. Teoretická rešerše je uvedena problematikou definice měst a také přehledem jejich historického vývoje za účelem pochopení soudobého kontextu. Zvláštní důraz je rovněž kladen na význam měst pro člověka a společnost. Dále následuje již souhrn znalostí přímo souvisejících se zkoumaným konceptem. Podnětnou součástí práce je návrh univerzální metodiky pro analýzu stávajících sídel a jejich zhodnocení z pohledu města krátkých vzdáleností. V závěrečné diskuzi jsou kriticky zhodnocena úskalí akademické neukotvenosti a nedostatků konceptu. Přesto práce potvrzuje, že jde o směr k dosažení větší udržitelnosti měst, který je vhodné dále rozvíjet.
Vedoucí práce: Jiří Patočka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses