Analýza politického cyklu v České republice v letech 1996-2018 v kontextu vývoje hospodářství v ČR - Havlová, Tereza (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů hospodářských politik pravicových a levicových vlád na vybrané makroekonomické ukazatele v České republice v období od roku 1996 do roku 2018. Po teoretické stránce se práce věnuje nejen politickému systému v ČR, jsou také představeny teorie hospodářského a politického cyklu a rozebrána problematika státního rozpočtu včetně mandatorních výdajů. Nechybí ani definování hlavních rozdílů mezi pravicovou a levicovou ideologií a zmínění jejich hlavních představitelů. V praktické části je provedena analýza jednotlivých volebních období zasazených do vývoje hospodářství, a jsou charakterizovány vybrané makroekonomické ukazatele. Saldo a výdaje státního rozpočtu (celkové i mandatorní) jsou následně zkoumány z pohledu pravice a levice. Autor dochází k závěru, že se pravicové vlády snaží snižovat celkové výdaje státního rozpočtu, avšak je zajímavé, že to neprovádí na úkor mandatorních výdajů. Chovají se tedy v tomto ohledu zodpovědněji než vlády levicové.