Dopady Dodgeova plánu na japonskou ekonomiku v letech 1949–1955 - Pospíšil, Petr; Skřivan, Aleš, 1973-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Hlavním záměrem této práce byl výzkum 7 z 9 plánovaných stabilizačních bodů, které v prosinci 1948 americká vláda vydala jako podmínky k ekonomické stabilizaci Japonska, které měly být dosaženy pomoci pěti bodů Dodgeova plánu od března 1949. Hlavními cíli okupační správy bylo zastavit rostoucí inflaci v Japonsku, stabilizovat měnový kurz, reformovat daňový systém a vyrovnat bilanci státního. Cíl zastavení růstu inflace, byl předmětem hypotézy této práce. Cílem bylo verifikovat nebo vyvrátit, zda implementace Dodgeova plánu ze strany americké okupační správy po roce 1949 byla do roku 1955 hlavním faktorem zpomalení růstu inflace v japonské ekonomice. Po kvantitativní analýze podpořenou empirickým výzkumem lze tvrdit, že zastavení inflace v roce 1950 bylo způsobeno zejména zastavením subvencí firmám na odškodnění regulovaných cen, zrušením půjček z Reconstruction Finance Bank a úsporná opatření v soukromém životě, která japonskému obyvatelstvu vnutil vrchní velitel okupační správy generál MacArthur. Tato jmenovaná opatření snížila tržní poptávku. Na rozdíl od těchto deflačních tendencí se v roce 1950 objevovaly pouze tendence inflační. To už ať v domácí monetární politice, tak v inflační tendenci importních cen, které ukazují statistiky japonské centrální banky o indexu dovozních cen. Zvolenou hypotézu „implementace Dodgeova plánu ze strany americké okupační správy byla hlavním faktorem zpomalení růstu inflace v japonské ekonomice po roce 1949,“ se tak tímto podařilo verifikovat. Od roku 1951 došlo k opětovnému nárustů inflace, domnívám se, že především z důvodu obnovené expanzivní monetární politiky a větší poptávky v důsledku korejské války.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses