Analýza vybraných projektů podporovaných v rámci prioritních zemí české transformační politiky v letech 2012 - 2018 - Lekešová, Kristýna; Macháček, Jaroslav; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením přínosu dosavadní transformační politiky České republiky uplatňované na území východní Evropy a západního Balkánu mezi lety 2012 až 2018, která usiluje o podporu prodemokratických změn v posttotalitních zemích. Cílem této práce je analýza vybraných transformačních projektů Ministerstva zahraničních věcí České republiky realizovaných v rámci Programu transformační spolupráce nestátními neziskovými organizacemi v prioritních zemích, mezi něž jmenovitě patří: Arménie, Barma/Myanmar, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Kuba, Moldavsko, Srbsko a Ukrajina. Teoretická část kriticky pojednává o konceptech, jež zdůvodňují potřebnost transformační spolupráce na mezinárodní úrovni s ohledem na výhody plynoucí pro její aktéry či naopak teorie, které ji zpochybňují. Praktickou část práce tvoří hodnocení alokovaných veřejných prostředků na realizaci projektů ve vztahu k dosaženým výstupům s akcentem na zásady hospodárnosti a účelnosti. Komparace transformačních projektů a Lokálních transformačních projektů dle technických kritérií poukazuje na vhodnost využití obou typů projektů v odlišných situacích. Podněty navržené na základě provedené analýzy by mohly v budoucnosti přispět k dosažení cílů transformační politiky efektivnější cestou. Jedním z námětů, který by měl snížit výdaje při výběru subdodavatelů, je využití institutu veřejné soutěže.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses