Literature review : Transformace organizací na self-managing organizace - Uher, Lukáš; Cejthamr, Václav, 1964-; Viták, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá transformací společností z tradiční manažerské hierarchie směrem k self-managementu. Hlavním cílem této práce je popsat přechod z tradiční hierarchické struktury ke struktuře nehierarchické a identifikovat efekty s ním spojené. Dnešní dynamická doba vyžaduje neustálé inovace, což pro hierarchické organizace představuje silnou výzvu. Mnoha problémům čelí především kvůli své rigiditě a složitým procesům. K udržení kroku s pružným globálním trhem pracovních sil, výroby a obchodu potřebuje nové flexibilní nástroje řízení. Self-managing organizace se snaží na tento rychlý pohyb a nové potřeby reagovat. V diplomové práci identifikuji možnosti spojené s touto transformací, její formy a efekty. Použiji metody systematické rešerše literatury. Několik světově známých společností již transformací prošlo, proto součástí této práce bude popis jejich konkrétních přístupů a praxe.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses