Prodat, nebo předat? : Explorativní studie z pohledu vlastníků - Nádvorníková, Michaela (2019)
Ačkoliv je otázka prodat, nebo předat rodinný podnik v České republice velmi aktuální a diskutované téma vzhledem k faktu, že zakladatelé firem podnikajících od roku 1989 se nacházejí ve věku, kdy je toto rozhodnutí čeká, nebo ho již uskutečnili, tak tato oblast není dostatečně prozkoumaná. Diplomová práce proto studuje tuto problematiku nástupnictví či prodeje u českých rodinných firem a faktory ovlivňující toto rozhodnutí, a to z pohledu vlastníků. Pomocí explorativní kolektivní případové studie zkoumá, jak probíhá proces rozhodnutí u pěti vlastníků českých rodinných firem a jaké faktory toto rozhodnutí ovlivňují. Výsledky této analýzy vytváří dva dynamické modely – jeden pro rozhodovací proces o prodeji, druhý pro předání, zároveň také kategorizuje faktory, které ovlivňují vlastníkovo rozhodnutí. Výsledkem práce je zjištění, že tyto faktory mají díky svému charakteru odlišný vliv a také proces rozhodnutí je rozdílný. Při prodeji firmy se jedná nejdříve o externí faktory, které přivedou vlastníka k myšlence prodeje, a poté následují interní faktory, které ho v rozhodnutí utvrdí. U předání je to naopak – interní faktory jsou příčinou rozhodnutí rodinný podnik předat a externí faktory jsou ty, které toto rozhodnutí podpoří.