Institut oddlužení v ČR : Pomůže novela insolvenčního zákona účinná od června 2019 věřitelům nebo dlužníkům? - Suský, Stanislav; Loužek, Marek, 1975-; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá institutem oddlužení v ČR, především pak novelou insolvenčního zákona, jejíž účinnost se datuje od 1. června 2019. Cílem práce je analyzovat změny insolvenčního zákona týkající se oddlužení a přinést ucelený pohled na fungování institutu oddlužení za nových podmínek. Smyslem diplomové práce, kromě výše zmíněného, je odpovědět na otázku, zda novela insolvenčního zákona účinná od 1. června 2019 pomůže věřitelům nebo dlužníkům. V práci je nejdříve analyzován stav a vývoj zadluženosti českých domácností a poté jsou rozebrány příčiny a důsledky vysokého zadlužení pro dlužníka a pro celou společnost. Následně jsou analyzovány změny, které novela insolvenčního zákona do fungování institutu oddlužení přináší. Práce dospěla ke zjištění, že je novela relativně vyvážená a pomůže oběma zmíněným skupinám. Novela v sobě zahrnuje prvky, které pomohou jak dlužníkům, tak věřitelům. Především pak otevírá možnost vstoupit do procesu oddlužení většímu počtu dlužníků, což ve výsledku může být bonusem jak pro dlužníky, pro věřitele, tak i pro celou společnost.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses